AKREPLERLE MÜCADELE/İLAÇLAMA YÖNTEMLERİ

Biyolojik döngü içerisinde akreplerde diğer zehirli hayvanlar gibi insanlardan uzakta yaşamlarını sürdürürler. Ancak akrep sokması sonucu oluşan zehirlenmelerde; akrebin türü, akrebin beslenme durumu, enjekte ettiği zehir miktarı ve içeriği, sokma sayısı, hastanın duyarlılığı, yaşı, kilosu, sağlık durumu, bölgenin iklimi ve uygulanan ilk yardım gibi faktörlere bağlı olarak lokal ve sistematik tablolar oluşabilmektedir.

Bu nedenle akreplerden korunmak ve onlarla mücadele stratejisi geliştirmek için, akreplerin yaşam döngülerini ve yaşadığı çevreyi çok iyi tanımak ve bilmek gerekmektedir.

Akreplerle mücadelede, konut etrafında barınmalarını sağlayan ağaç, tahta, ağaç kabukları, taş, kaya parçaları gibi bulunabilecekleri ortamlar uzaklaştırılmalıdır. Duvarlarda bulunabilecek çatlak ve yarıklar kapatılmalıdır. Akreplerin uzaklaştırılmasında ruhsatlı insektisitler kullanılabilir. Kullanılan insektisitlerle akreplerin hem kendisi hemde beslenme kaynakları elimine edilebilir. Uygulamalar tekrarlanan dozlar şeklinde ve gerektiğinde olası direnci kırmak amacıyla değiştirilerek kullanılmalıdır. İlaçlama işleminde, iç ve dış ortamın birlikte ilaçlanması gerekmektedir.

Akrepler, dikey duran ve pürüzsüz eşyalara tırmanamazlar. Bunun için yapının sıvası iyi olmalıdır. Güneşten ve kuraklıktan etkilendikleri için yapının bol güneş alması ayrıca önleyici bir faktördür.

Akreplerin yaygın olduğu yerlerde korunmak için ayakkabı ve elbiseler silkelendikten sonra giyilmelidir. Yataklar kontrol edilmeli, çıplak ayakla dolaşılmamalı ve özellikle taşlar elle kaldırılmamalıdır.