TATARCIKLARLA MÜCADELE/İLAÇLAMA YÖNTEMLERİ

Tatarcık mücadelesi zordur, bu nedenle sıvı, kokulu ve püskürtmeli ilaçlar periyodik olarak tatarcık sineğine uygulanmalıdır. Tatarcık vb. uçan zararlı böcekler ve sinekler su kenarlarında, lağımlarda, bataklıklarda yoğun şekilde bulunur. Bu bölgelere periyodik olarak ilaçlama yapılması sizi tatarcık ve diğer sineklere karşı korur.

Tatarcıklar ile mücadele mutlaka zamanında ve etkili bir ilaçlama ile yapılmalıdır.

Tatarcıklar geceleri aktif olduklarından ilaçlama mutlaka ya akşam saatlerinde ya da sabah erken saatlerde günün loş olduğu zamanlar yapılmalıdır. Tatarcık ilaçlamada farklı yöntemler kullanılır. En etkili yöntem, sisleme ve boyama yöntemleridir.

İnsektler arasında mücadelesi güç olan vektörlerden biri de tatarcıktır. Yoğun olan bölgelerde geceleri ilaçlama yapılmalı ve yaşanılan mekânların çevresine kalıcı insektisid atılmalıdır. Ev içine, hayvan barınaklarına ve diğer barınma alanlarına kalıcı püskürtme yaparak mücadele edilir.

Tatarcıklar ve diğer bütün vektörlerle mücadelede profesyonel kişi ve kurum/ kuruluşlara müracaat etmek, hem zaman kaybını önler, hem de daha ekonomik olarak sorundan kurtulmanızı sağlar.

TATARCIKLARLA KİMYASAL MÜCADELE / İLAÇLAMA

Larva mücadelesi ve uçkun mücadelesi olmak üzere ikiye ayrılır. Larva mücadelesi zararlı tatarcık uçkun hâle gelmeden yapılır.

Larva Mücadelesi

Bu mücadele tatarcık mücadeleleri arasında en etkili ve ekonomik yoldur. Mücadele uygun larvasitlerle durgun su, bataklık ve çamur alanlarda yapılır. Bu mücadele sayesinde sinek larvalarının uçkun hâle gelmesi engellenerek ekonomik ve etkili bir mücadele yapılmış olur. Larva mücadelesine mart ayında başlayıp yaz sonuna kadar devam edilmelidir.

Uçkun Mücadelesi

Uçkun mücadelesi adından da anlaşılacağı gibi zararlı uçkun hâle geldiği zaman uygulanır. Ancak uçkun mücadelesi de uygulama sistemi olarak üçe ayrılır. Bu sistemler sıcak sisleme, soğuk sisleme ve boyama yöntemidir.

Sıcak Sisleme

Bu mücadele tatarcığın uçkun hâle gelmesinden sonra uygulanır. Uygulamalarda mazot karışımı insektisit kullanıldığı için pahalı ve düşük etkili bir yöntemdir. Uygulamalar rüzgârsız havada sabah erken saatlerde ve akşam geç saatlerde yapılır. Bu saatler zararlının en çok uçuş aktivitesini gösterdiği saatlerdir.

Soğuk Sisleme

Bu mücadele tatarcığın uçkun hâle gelmesinden sonra uygulanır. Uygulamalarda mazot yerine su ve ilaç karışımı insektisit kullanıldığı için tercih edilen etkili bir yöntemdir. Uygulamalar rüzgârsız havada sabah erken saatlerde ve akşam geç saatlerde yapılır.

Boyama Yöntemi

Bu yöntem sıcak sisleme metoduna göre daha ekonomik ve kalıcı bir yöntemdir. Şeker karışımı uygun insektisitler tatarcığın konabileceği her türlü bölgeye boyama şeklinde pulvarize edilir. İnsektisitte şeker bulunduğu için zararlıyı yaklaşık on beş gün üzerine çekerek kontrol sağlar. Uygulama günün her saati yapılabilir.

TATARCIKLARIN PATOJENİK (HASTALIK YAPMA) ÖZELLİKLERİ

Tatarcık sinekleri; tropikal bölgelerde yıl boyunca hastalık bulaştırabilirken daha soğuk iklimlerde sadece sıcak aylarda etkilidir. Orta Doğu ve Orta Asya'da hastalık sıcak ve kurak aylarda (yaz veya sonbahar ayları) gözlenir. İnsanlara enfekte tatarcık sineklerinin (phlebotomus papatasii) ısırmasıyla bulaşır.

Orta Doğu'da tarla farelerinin ara konakçı olduğu düşünülmektedir. Akdeniz'e kıyısı olan ülkelerde, Balkanlarda, Afrika'nın doğu kesimlerinde, Rusya ve Orta Asya ülkelerinde, İran, Irak, Pakistan, Hindistan, Panama, Brezilya ve Trinidad adalarında görülür. Panama ve Brezilya'daki olgular genellikle salgın şeklinde değildir ve daha çok ormanla ilişkisi olan insanlarda rastlanmaktadır.

Bulaştırdıkları hastalıklar; şark çıbanı, kalaazar ve tatarcık hummasıdır.